Prindi

Georgi Kange rammuvõistlusega tähistati Georg Lurichi 137. sünniaastapäeva

Rammumehevõistlus Georg Lurichi mälestuseks toimus 2013. aastal juba 15. korda. Hilise kevade tõttu sai üritus nädal aega edasi lükatud, kuid ilm oli ikkagi viluvõitu.
Meeste võistlusaladeks olid sel aastal: • kivide tõstmine • kotijooks • traktori tõmbamine • kohvrite vedamine • kombineeritud võistlus • raskuste ülesajamine
Põhivõistlusele tuli kokku 11 meest - 3 raskemasse kaalukategooriasse, s.o üle 85 kg ja 8 kergemat võistlejat.
Kergekaalus oli liidriks Karli Lutter, kes võitis kuuest alast viis. Teiseks tuli Märt Lindret, kes võitis eelmisel aastal ja kolmandaks igal spordialal sitke Tõnis Kull, kelle kommentaar pärast võistlust oli: „Talumeeste vastu on raske saada!“ Järgnesid Raigo Vaarik, Pauri Pedo, Jörgen Kivila, Jaanus Kaskema ja Priit Pohlak.
Raskemate meeste seas oli võistlus tasavägine ja pärast iga ala vahetus liider. Lõpuks jäi peale Tanel Saaremäel, järgnesid 50-aastane Jaanus Köst, kes oli võistluse vanim osavõtja ja Argo Aonurm, kes on paar aastat tagasi ka Georgi Kange võitjaks tulnud.

Võistlushoos on Argo Aonurm. Ants Rikbergi foto
Naisi tuli kotiga jooksma ja kangil rippuma kolm. Ilmselt jäi vilu ilm siingi süüdlaseks. Kotiga jooksu võitis Siret Vinkel, Geidi Kruusmanni ja Egne Liivalaidi ees. Rippumises aga oli sitkeim Geidi, Sireti ja Egne ees. Selliseks kujunes ka lõppjärjestus - väga tublid aga kõik!
Egnel jätkus jaksu läbi viia ka laste rippumisvõistlus, kus vanemate-nooremate piiriks oli 11 aastat. Vanematest võitsid Remo Murumaa ja Brita Moorits, noorematest Reeno Aksel Aava ja Kristiina Raag.
Publikule sai seekord välja pakutud uus ala - ühe käega maast raskuse lahtitõmme. Raskuse käepide oli 6 cm läbimõõduga, see tegi asja tunduvalt raskemaks. Algraskuseks oli 107 kg, mille sai üles 9 meest. Kaalu lisades jõudsid tugevamad - Harri Einsalu, Jaanus Köst ja Ants Liivak 130 kg-ni. Siis läks raskuste aluskonstruktsioon keevitusest lahti, seda ilmselt rohketest mahapillamistest - aga tugevad käed kõigil.

Meeste võistlusest osavõtjad koos peakohtunik Ants Einsaluga pärast võistlust. Ants Rikbergi foto

Kui võistluste lõppedes auhinnad kõigile jagatud, sai põnevusega ootama jääda peoõhtut, mis toimus Georgi söögitoas.
Õhtu naelaks kujunes Eesti momendi parima kulturisti, hiljuti Balti karikavõitjaks kroonitud Janar Rückenbergi show-programm. Janar on ka Georgi Kangel võistelnud ja võitnud. Sündinud on ta aga just siin, Väike-Maarjas.
Rikkaliku auhinna- ja söögilaua eest peab aga tänama selle ürituse toetajaid - suur aitäh kõigile!
Soojad ilmad on kohale jõudnud ning spordiüritusi on tulemas igale maitsele. Ärge häbenege neist osa võtta ja ennast proovile panna - võit ei ole kõige tähtsam!
Ants Einsalu